This is Afrika!! - Reisverslag uit Rundu, Namibië van Baukje Heemskerk - WaarBenJij.nu This is Afrika!! - Reisverslag uit Rundu, Namibië van Baukje Heemskerk - WaarBenJij.nu

This is Afrika!!

Door: Baukje

Blijf op de hoogte en volg Baukje

02 Oktober 2007 | Namibië, Rundu

Wat een enorm verschil: 7 uur rijden van het moderne Duitse dorp Windhoek ligt Rundu, vlakbij de grens van Angola. Ik mag er nu al heen voor mijn werk en dat is fantastisch, want zo zie je direct veel van het land en de verschillende culturen. Alles is anders, het zou een ander land kunnen zijn. Het eerste wat opvalt is de veiligheid. Mijn tuin ligt in Windhoek achter een elektrische gate; ik heb 3 sloten op de voordeur, veiligheidshekken voor alle ramen en deuren en een alarm op het huis. Hier in Rundu worden de gate en voordeur open gelaten, evenals de autodeuren. De autosleutels worden noncha op de tafel gegooid in de keuken en de huizen hebben geen ramen, maar een soort kippengaas. En dat gaat prima.
In plaats van stenen huizen, wonen de meeste mensen hier langs de rivier in houten hutjes met rieten daken. Vrouwen halen water in de rivier (met kroko’s) om deze op hun hoofd terug te brengen naar hun hutjes, waar de mannen onder de boom vergaderen en de kinderen op blote voetjes spelen tussen de loslopende geiten en kippen. Helaas straalt de armoede er ook van af, als je kijkt naar de ondervoede koppies met dunne vlassige haar, de vliegen die op de wangen zitten en de laatste restjes eten wegsnoepen en de droge, stoffige armpjes en beentjes. In dit deel van het land leven velen onder de armoedegrens van 1 of 2 $ per dag en is het meer regel dan uitzondering om maar één weinig uitgebalanceerde maaltijd per dag te krijgen. Maar het is er mooi, vredig en heel rustig. ’s Ochtends fluisteren mensen onderweg naar hun werk, allerlei dieren leven hier naast de mensen en je ziet er de mooiste zonsop- en ondergangen. Hier regeren de chiefs over hun tribes en hebben mannen meerdere vrouwen, waardoor families enorm groot zijn. Ze gaan allemaal graag op de foto, kleden zich er zelfs voor om en nodigen je uit voor een praatje. Een kleine sfeerimpressie zie je op de foto’s van een homesteadvisit in het dorpje Sinsogoro van collega VSO’er Lian. Nu nog even bijkomen van de segundeh (zelfgebrouwen drank voor de Baptist van een jongen) en de mahango proefseltjes, smaakt toch wat anders...

Dank voor al jullie leuke reacties en lieve mailtjes. Ik heb nog niet zoveel tijd gehad om iedereen persoonlijk terug te mailen, maar dat komt eraan! Tot snel weer! Lfs Baukje

• 02 Oktober 2007 - 19:57

Elly:

Hoi Baukje
    Hartstikke interessant zeg en je beschrijft het ook zo goed. Jammer hè, dat mensen zo in veel mindere omstandigheden moeten leven dan wij. Maar hopelijk zijn ze ondanks alles wel blij en levenslustig (en dat ontbreekt er bij ons in het rijke, verwende Westen nog wel eens aan). Wat een tegenstellingen daar zeg. Wij hopen in april ook veel van al dat moois, bijzonders en bezienswaardig te zien.
    Gemma en Chantal van het reisbureau zijn voor ons het een en ander aan het uitzoeken en dat hoor je later wel.
    Heel misschien proberen wij je vrijdagavond 5 of zaterdagmiddag / avond 6 oktober even te bellen. We denken dat we een goede provider hebben.
    Kijken of het lukt, maar reken er niet op.
    Als we meer van het reisbureau weten, mail ik je apart erover.
    Reis gezamenlijk (met z'n drieën)in april hangt ook van jouw vakantiedagen af.
    Heb je al enig inzicht in je werk zo en wat het allemaal inhoudt? En lijkt het een beetje op wat je verwacht had??
    Hier alles goed. Hopelijk dinsdag naar ZH. Veel liefs en misschien tot bels,
    groetjes ook van papa, mama.

• 02 Oktober 2007 - 20:07

Judith:

Ha die Bauk !!

Ontzettend leuk om alles te lezen over je belevenissen! Het klinkt heel relaxed alhoewel er ook gewerkt moet worden natuurlijk....
    Geniet van het hier en nu, neem alles in je op, dit neemt niemand je meer af!!!

Hier alles ok. Milan heeft alweer 4 tanden, heb er een prachtige foto van, maar kan ik die gewoon naar jouw normale email sturen??

Succes met alles, liefs van ons JJTM

• 05 Oktober 2007 - 14:40

Sandra Randstad :

Ha die Bauk! Dit is echt heel erg leuk om te lezen wat jij in het verre Afrika beleeft! Astrid Schrama heeft vandaag afscheid genomen en vertrekt naar Peru. Bofkonten!! Zorg goed voor jezelf en heel veel lieve groeten van Sandra van der Velde Randstad Assessments

• 08 Oktober 2007 - 09:13

Ronnie En Hiske:

we hebben even overlegd en we spreken je wel als je terugkomt.

(haha en heel veel plezier natuurlijk en een dikke kus)

• 08 Oktober 2007 - 11:33

Kim Reek:

Vanuit NANGOF wensen wij u alle succes! By the way: how are you? I am fine thank's. How is your family? Kim.

• 08 Oktober 2007 - 14:35

JP:

Hey Baukjeee!

Hoeist, wow, wat een echt supergave foto's en goed verhaal zeg, ongelooflijk, erg indrukwekkend!
    Ben inmiddels nu een ruim een week op m'n eilandje en moet zeggen dat het hier ook echt erg mooi is en heb daardoor vooral genoten van de afgelopen week. Inmiddels heb ik ook al een berg Malle Dieven leren kennen, prima volkje, ga ik het voorlopig wel tussen uithouden! Ook ben ik tussen het genieten door al begonnen aan m'n werk hier, heb inmiddels al in behoorlijk wat klassen gekeken om te zien wat er goed gaat en zo nu en dan minder goed gaat, maar daarvoor ben ik hier natuurlijk ook :).
    Hey, spreek je gauw weer via de mail, groet'n.

Mr. John

• 11 Oktober 2007 - 07:53

Ivana:

Baukie!!!!!!!!!!

Wie geht's?? Wat een te gekke foto's, ik loop nu echt groen aan van jaloezie... Helemaal de bom!!
    Het heeft even geduurd voordat ik iets van me laat horen, maar was helemaal vergeten dat je dit medium had ingeschakeld, oeps!!! En het één en ander is gebeurd (goeie dingen) maar daar mail ik je binnenkort wat uitgebreider over, hopelijk nog voor mijn vakantie.

Have fun babe en pas goed op jezelf!! Ik mis je wel hoor!!

xx Iv