Na zonneschijn komt regen - Reisverslag uit Gaborone, Botswana van Baukje Heemskerk - WaarBenJij.nu Na zonneschijn komt regen - Reisverslag uit Gaborone, Botswana van Baukje Heemskerk - WaarBenJij.nu

Na zonneschijn komt regen

Door: Baukje

Blijf op de hoogte en volg Baukje

17 Januari 2008 | Botswana, Gaborone

First things first:
- Lieve meiden, nogmaals dank voor de leuke Sintcadeautjes en lieve kaartjes. Emergency chocolate rules!
- Zus en Co, alle foto’s en kaartjes hangen boven mijn bed, super leuk!
- P&M, thanks voor jullie snelle hulp na de beroving!

En dan nu het verhaal:
Afgelopen weekend ging ik tanken en daar stonden alle medewerkers van de benzinepomp vrolijk te kletsen en omhoog te kijken. De dame die mij uiteindelijk kwam helpen, verontschuldigde zich voor de trage service, en gaf als verklaring: ‘iedereen is zo blij dat het nu eindelijk regent, daar moeten we van genieten!’ Na maanden van alleen maar zon, is er dan eindelijk een beetje regen. Het regenseizoen is officieel al halverwege, maar Windhoek is op 3 kleine buitjes na kurkdroog gebleven. En niet alleen Windhoek, het hele land heeft te kampen met extreme droogte. De man van een van mijn collega’s denkt erover om al zijn vee te verkopen en wat anders te beginnen op zijn farm. Maar wie wil er op dit moment zijn vermagerde veestapel kopen? Verlies lijden doet hij sowieso. Een andere collega, die kerstmis bij haar familie in het noorden van het land heeft gevierd, vertelde me dat ze daar aan de geiten en ezels kranten en oude boeken te eten geven, omdat er te weinig gras is om de beesten in leven te houden. El niño spaart ook Namibië niet en helaas lijdt vooral de arme bevolking in het noorden eronder, dat vaak afhankelijk is van een aantal stuks vee en de gemeenschappelijke grond rondom de dorpen.

Ik zelf ben met kerst en O&N naar Botswana, Zuid-Zambia en Noord-Namibië gewwest met 3 andere VSO vrijwilligers. En als Hollander, Engelse (Lian) en 2 Canadezen (Edna en Joel) weten wij wat regen is, dus daar zaten wij juist niet op te wachten, zeker niet op vakantie! Het was dus opmerkelijk dat een ieder net niet van de kerstman kreeg, waar hij of zij op gehoopt had. Alle regen die de afgelopen tijd hard gemist is in Namibië is gevallen in onze buurlanden tijdens onze trip. We hebben onze reis zelfs deels om moeten gooien, omdat een aantal zoutvlakten waar veel wilde dieren te bezichtigen zijn, volledig was overstroomd. Overigens hebben we alles bij elkaar wel enorm veel dieren gezien, met als hoogtepunt op eerste kerstdag wel 50 wilde olifanten in verschillende kuddes met kleintjes bij zich of mannetjes alleen langs en op de weg die ons leidde naar het noorden van Botswana. Ook hebben we bij Chobe en in Mohange National Park heel veel nijlpaarden, olifanten, zebra’s, buffels, reuze hagedissen, giraffen, krokodillen, Puku’s, Kudu’s, springbokkies en andere antilopen gezien. Grappig hoe snel je verwend raakt aan alle antilopen en je een gamedrive alleen nog maar geslaagd vindt bij het zien van giraffen, olifanten of ander groot geschut… en wel van dichtbij natuurlijk, anders telt het ook niet!
Op kerstavond hebben mijn 2 joodse collega’s trouwens een leuk kerstfeest voor Edna en mij geregeld met een omgekeerde paraplu als kerstboom. We deden een Secret Santa met een klein cadeautje voor iedereen.

In Livingstone (Zambia) hebben we het kamperen zelfs even opgegeven. Nadat we onze tentjes hadden opgezet, begon het te storten en besloten we onze overige spullen maar even in auto te laten. Na uuuuren van regen hebben we de hoop opgegeven en een kamer besteld voor de dagen dat we daar waren. De tenten hebben we één voor één binnen moeten halen om te laten drogen, alvorens we konden inpakken. Maar ook dat mocht de pret niet drukken. In Livingstone kun je al je US$ uitgeven in een paar dagen en dat hebben we dan ook gedaan. Allereerst hebben we in de voetsporen van de bekende ontdekkingsreiziger Livingstone een luxe high-tea genuttigd op een naar hem vernoemd eiland boven op de watervallen. We zijn ook een dag gaan raften op de Zambezi met versnellingen tot grade 5 (voor de kenner!) en een dagje extreme sports gaan doen, zoals abseilen (op de gewone manier, maar ook zoals Tom Cruise in Mission Impossible II facedown van de muur afrennend), gorge swingen (soort bungeejumpen, maar dan niet verticaal, maar vastgebonden aan een touw dat midden boven de gorge vastzit, dus na je vrije val schommel je nog een poosje door het dal van de gorge heen en weer) en the foxfly (vastgebonden aan je rug aan een touw horizontaal over de gorge gespannen; hard rennen, afzetten en jezelf als een superwoman vliegend over de gorge laten uitglijden; met sterke rastamannen die je weer terugtrekken tot op de riggel; gegarandeerd fantastisch uitzicht over de gorge en de mannen; -))

In Livingstone hebben we ook O&N gevierd (Happy 2008!!) in een grote bar met mega videoscherm, waar ze Oceans 11,12 en misschien zelfs wel 13 in een lange adem door toonden. Er was een goktafel met Black Jack, waaraan iedereen voor spek en bonen kon gokken. Jammer genoeg, want de bank ging failliet aan mij, terwijl ik in het echie nooit wat win. Zuid-Afrikaanse mannen houden niet van half werk. Als ze een shooter bestelden aan de bar, dan bedoelde ze de fles en niet een paar kleine glaasjes. Met de fles al lopend door de bar gingen ze op vrouwenjacht: ‘wanna taste, it’s sweet like me?’ Eén keer knipperen met je blauwe ogen en je had een nieuwe Zambiaanse vriend, zo’n bezitterige, die jou niet meer met andere mannen liet dansen op de ouderwetse jaren 80 en 90 hits. Joel had die avond dus 3 vriendinnen en moest ons regelmatig helpen.
Na Zambia reden we door naar Caprivi, de meest noordoostelijke provincie van Namibië, bekend om zijn groene bos- en waterrijke natuurparken met wilde dieren. Hier hadden we dus ook nog wel wat regen verwacht, maar direct na het oversteken van de grens zagen we in de verte wat blauwe lucht en hield het op met regenen. NAMIBIË, ONS LAND!!! En de teacher trainers onder ons begonnen uit volle borst het volkslied te zingen (nou ja, de eerste regel dan, de rest was onbekend…) Toch hebben we in ‘eigen’ land nog één goeie regen- en onweersbui gehad, maar dat leidde tot hilarische momenten. Net toen we in een mokoro (kano) midden op de rivier zaten en de locals ons rustig aan het voort peddelen waren, brak de storm in alle hevigheid los. Gelukkig waren we vlakbij een eilandje, maar onze gids dacht nog even de rivier over te steken. Het water golfde met bakken tegelijk onze kano binnen, dus vroegen we hem of hij echt dacht dat het handig was om laverend tussen de bliksem, krokodillen en nijlpaarden door de overtocht te wagen. Gelukkig kwam hij tot inkeer. We kregen allen een grote groene regencape en zijn net zo lang blijven wachten, tot we volledig verzopen waren. Niet iedereen kon de humor ervan inzien, vooral niet die ene puber, die toch al niet mee wilde, maar door haar moeder was overgehaald om dit mooie avontuur mee te maken en dus begon ik langzaam steeds harder te lachen, wat gelukkig aanstekelijk werkte op mijn eigen reis- en kanogenoot. De manager van de camping kwam ons met zijn mega speedboot redden en bood ons gratis thee en koffie aan na afloop. De rest van de avond zijn we de bar niet uit geweest, koken op nat hout lukt toch niet, dus hebben we ons de hele avond lekker laten verwennen door het personeel. Deze camping had overigens de meest briljante toiletten en douches, met namen als garden of Eden (heel groen en wijds), View with the Loo (uitkijkend over het landschap met een fantastische sunset aan het einde van de dag), the Royalflush (grote houten troon met gouden randjes en uitzicht op de hippo’s in de rivier) en een toilet voor ‘hem en haar’ (aparte ingangen, die toch naar hetzelfde toilet leiden. Vervolgens 2 toiletten naast elkaar. De vrouwelijke met roze kleedjes op een strak betegelde vloer, een spiegel en een wasbak en de mannelijke zeer eenvoudig op kaal beton en zonder wasbak, want die heb je toch niet nodig, heren?)

Via Rundu, waar we Edna hebben afgezet, zijn we teruggereden naar Windhoek, waar ik helaas vlak voor mijn eigen huis nog even bestolen werd van mijn tas met al mijn waardevolle bezittingen, zoals telefoon, camera’s en Mp3-speler. Domper op de zo geweldige vakantie, gelukkig had ik alle foto’s al in Rundu op Edna’s computer gezet en heeft de politie o.a. mijn dagboek, rijbewijzen en paspoort weer teruggevonden. Dus dat kon het emotionele leed wat verzachten. Nu nog hopen dat de verzekering stopt met moeilijk doen om het financiële leed wat te verzachten. Nu inmiddels weer 2 weken aan het werk. En daar zal ik volgende keer wat meer over schrijven, want dat heb ik volgens mij nog weinig gedaan.

• 17 Januari 2008 - 16:26

Ivana:

Baukieieieieie!!!

Tijd niet gereageerd maar ik ben er weer hoor hahaha! Sorry!!!!!

Wat een waanzinnige foto's en verhalen weer, lekker genieten vanaf mijn computerschermpje op kantoor ;-) Natuurlijk nog wel stinkjaloers hehe maar jij hebt nu wel een van de gaafste oud en nieuws meegemaakt die je maar eens in je leven waarschijnlijk meemaakt, wawawaanzinnig!!

Volgens mij vermaak je je nog steedsm eer dan prima daar. Helaas ga ik het niet redden om op bezoek te komen, supersorry, een huwelijk in Australie is er een beetje tussengekomen.. Maar ik mis je nog wel heel erg!! En ik ga het helemaal goedmaken als je weer terugbent!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 17 Januari 2008 - 18:45

Nienke:

zo echt top zo even kerstvaknatie en een tripje tussendoor! Suprervaring en zeer mooie foto's!!Veel plezier, kus nienke

• 18 Januari 2008 - 09:27

Maartje:

Hé lieverd, Wat een super plaatjes. En er blijkt maar weer, wie goed doet, wie goed ontmoet! Als jij de wereld red gaat de wereld jouw spullen terug brengen. Fijn dat het nog steeds zo werkt.
    Werk ze.
    Veel liefs ook van bolle. XXX

• 19 Januari 2008 - 15:15

Japke:

Wat is het weer een fijn verhaal om te lezen in een druilerig, te warm (voor het jaar) Nederland, na een lange dag van studeren en het huis schoon maken.. Wat krijg ik dan zin om lekker ver weg te gaan!!!
    Maar wat beleef je weer ongelovelijk veel... Bijzonder hoor!
    Veel liefs

• 19 Januari 2008 - 18:29

Elly:

Gelukkig zijn er nu weer prachtige foto's te zien (gered door de computer van Edna) en leuk het verhaal nu te lezen
    na onze gesprekken via telefoon en skype.
    Overigens kregen we alweer géén berichtje dat er wat op je weblog stond. Ik meld ons opnieuw aan (vorige keer ook gedaan, maar dus niet gelukt).
    Gave tocht heb je in april voor ons uitgezocht. We schrijven dit weekend ons antwoord.
    Hier plenst het nu ook van de regen en veel wind en storm, eigenlijk herfst dus, want ook de temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar.

Veel liefs van ons beiden, Elly

• 05 Februari 2008 - 12:24

Zus Iris:

jeetje zus je zou bijna jarig zijn ( 11 feb)en dan geen taart kunnen trakteren aan ons he balen hoor, maar hopelijk krijg je genoeg kaarten uit nederland en vier je het vast nog wel op je werk of met je VSO vriendjes en dat maakt het ook wel weer goed. tot bells, hoors, mails, gr van ons uit de lier.
    Ps. we houden die taart toch wel te goed zeker???

• 10 Februari 2008 - 21:12

Veronique De Ruiter:

Baukje,

Alvast gefeliciteerd met je verjaardag. Het wordt vast bijzonder, ik hoop dat je de tijd hebt om er even bij stil te staan.

Groeten, Veronique

• 11 Februari 2008 - 08:31

JJTM:

Ha lieve zus, schoonzus, tante en peettante,

VAN HARTE GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG! Je mag een vrouw nooit vragen hoe oud ze is geworden, daarom zal ik ook voor me houden dat je al 32 bent geworden.
    Heel erg veel plezier vandaag. Neem op onze kosten maar een heerlijk drankje (declareren voor 31-12-2008), je cadeautje krijg je verder nog niet in dit berichtje. Veel zoenen en knuffels en gelukwensingen van ons.
    Enjoy!

Kussen en knuffels van Milan, Tygo, Judith en Joost

• 12 Februari 2008 - 15:21

Fam Zwinkels:

ha zus, gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele goede, gezonde en leuke jaren toegewenst. jammer van de taart maar neem er maar een ijsje op op onze kosten dan staan we quitte. toch???? hahaha bellen lukt niet want volgens de mevrouw aan de andere kant van de lijn is de lijn nog steeds bezet en ik wist dat jij kon lullen maar zolang??? nou meid heb ie nog kadootjes gehad???
    tot hoors, mails...en/of bells......liefs en een dikke kus van timo en jesse en van ons.
    groetjes edwin en iris